Zgodba Hiše Sonca LUČE

 

Nad vasjo Luče ob Savinji in nad dolino Podvolovljek se proti visokogorski planoti Veži dviga sončno pobočje. Tu, na Juvanovi pustoti, smo si ustvarili dom, obkrožen z gozdovi, svetel in sončen.

 

Pred davnimi časi so žalik žene s planine Raduhe tod pasle svoje ovce. Neke noči so se ovce izgubile in se razbežale po vseh bližnjih hostah. Žalik žene so nacepile trske, prižgale luči in noč za nočjo svetile po gozdovih ter iskale izgubljene ovce. Ko pa so se tu naselili ljudje in si zgradili bajte in koče, so žalik žene izginile v planino ter se skrile v zijavko. Ovce pa so ostale v dolini. Namnožile so se, da lepših in številčnejših ni bilo v vsej dolini ob Savinji.

V zahvalo za ovce, ki so jih žalik žene pustile v dolini, in v spomin na njihove luči, ki so svetile v temnih nočeh, so naseljenci novemu kraju dali ime – Luče.

 

Ljudje v temi iščemo luč. Naš kraj Luče ima luč že v imenu.

 

Hiša Sonca LUČe ni le »še ena« hiša na sončnem pobočju. Je hiša, ki jo sonce polni s toploto, z energijo, s svetlobo in je hiša, ki med ljudi seva toplino, pozitivno energijo in svetlobo luči.

 

Starodavni mir gozdov in stalna prisotnost sonca sta nam, ki prebivamo v tej hiši, nudila oporo in svetlobo tudi v temnih trenutkih življenja. Spoznali smo, da so sence vendarle samo bolj temni delčki sonca.

Zato želimo, da v našem domu, v naši Hiši Sonca tudi vi, dragi gostje, začutite toplino in svetlobo, ki sta glavni sestavini pozitivnih misli, občutij in dejanj.

 

Dobrodošli v našem domu!

 

Družina Terbovšek

 

 

 

Energetska obnova Hiše Sonca Luče

 

Energetska obnova Hiše Sonca Luče je sofinancirana s pomočjo

Sredstev Evropske Unije iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.Za izboljšanje energetske in snovne učinkovitosti objekta smo pridobili sofinanciranje Evropskega sklada za regionalni razvoj.

 

Po energetski obnovi Hiša Sonca še manj obremenjuje okolje, saj:

  • sončna elektrarna skrbi za samooskrbo z električno energijo,
  • jo ogreva sodobna peč na lesne sekance, ki jih pridobivamo iz odpadnega lesa bližnjih gozdov,
  • naš wellness diha s kvalitetnim prezračevalnim sistemom, z rekuperacijo,
  • smo klasične žarnice zamenjali z varčnimi LED sijalkami,
  • skrbno ravnamo z vodo tudi s pomočjo sodobnih varčnih WC kotličkov in prh,
  • s pomočjo kompostnika skrbimo tudi za kroženje snovi,
  • s prenovljeno spletno stranjo in promocijskimi tiskovinami osveščamo potencialne in dejanske obiskovalce o okoljski odgovornosti, kvalitetni ponudbi in energetski učinkovitosti Hiše Sonca LUČe.

 

Prejeli smo okoljski certifikat

Zeleni ključ Slovenija 

Letošnje poletje je tudi nam »Hiša sonca Luče« prineslo novo priznanje Certifikat Green Key - Zeleni ključ Slovenija, ki je vodilni standard odličnosti na področju okoljske odgovornosti za naravo in trajnostnega delovanja v turizmu.To priznanje je še en naš korak v smeri zelenega ekološkega in trajnostno usmerjenega turizma sredi neokrnjene narave.